Oostenburgereiland K6 te Amsterdam

In opdracht van Heijmans bouwt Frankema mee aan de realisatie van een viersterrenhotel (17 verd.), 3 appartementengebouwen welke opgesplitst zijn in 54 huurappartementen, 97 studio’s en 500 m2 kantoorruimte.

Historische plek

Kavel 6 ligt op een historische plek. Lang voordat Werkspoor zich op het eiland vestigde was de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) de eigenaar van het eiland en bouwde het hier vanaf 1661 haar schepen. De VOC beschikte in die tijd over zes scheepswerven in Nederland, maar die op Oostenburg was veruit de grootste. Op het eiland in het moeras langs het IJ werd meer dan de helft van alle schepen van de VOC gebouwd. Jaarlijks werden er op de werf op Oostenburg drie spiegelretourschepen gebouwd. Kavel 6 ligt zo ongeveer op de plaats waar de schepen in aanbouw in het dok lagen, de plek waar tsaar Peter de Grote in 1697 vier maanden stage liep.

Oostenburgereiland was daarna het werkterrein van de Werkspoorhallen en diverse bootwerven, met de nodige grondvervuiling tot gevolg. Deze grond is inmiddels gesaneerd. Straks rust dit project op heipalen in een schoon fundament.

Foto’s hotel:

Foto’s appartementen:

Deel dit bericht via: