Het spoordek wordt op een andere locatie opgebouwd en in een later stadium getransporteerd naar de uiteindelijke bestemming binnen Ring Zuid.
Hier is recentelijk een tijdelijke werkvloer van beton voor aangebracht, met daarop een zogenaamde stempelvloer. Op deze stempelvloer is vervolgens een (ondersteunings)constructie gebouwd ten behoeve van de bekisting.
De bekisting wordt vanzelfsprekend voorzien van alle benodigde elementen zoals afstandhouders, bewapening en zaken als bijvoorbeeld mantelbuizen. De betonnen constructie wordt in zijn geheel 1,5 meter dik.
Zodra de betonstort en de afwerking gereed zijn, worden voorbereidingen getroffen om alles te ontkisten en het spoordek vervolgens te transporteren d.m.v. SPMT`s.
Lees hier verder over de mega-operatie rond de betonstort (2100 kuub)
Wat is een SPMT?
SPMT staat voor Self Propelled Modular Transporter en is een transportvoertuig, voorzien van hydraulisch aangedreven en onafhankelijk bestuurbare wielen. SPMT’s worden gebruikt om zeer grote en zware lasten nauwkeurig te manoeuvreren. Dit kan zelfs over oneffen terreinen omdat de assen een stevige ‘verticale bewegingsvrijheid’ hebben. Zijdelings bewegen is ook geen probleem. Tevens kan het voertuig om elk denkbeeldig middelpunt draaien. Deze eigenschappen maakt de SPMT bijzonder geschikt om zaken als bruggen, viaducten of wegdelen te plaatsen.
SPMT’s kunnen onderling gekoppeld worden (aan alle zijden) waarmee lasten van vele duizenden tonnen met minimale bodemdruk kunnen worden vervoerd. Computerbesturing zorgt ervoor dat de onderling gekoppelde voertuigen zich gedragen als één groot voertuig (bediend door één operator).
Zie onderstaande video van bouw Rondweg Joure, hier wordt een viaduct die door Frankema gestort en afgewerkt is, m.b.v. een SPMT op z`n plaats gezet.
Inrijden spoordek? Hoe dan? (update: 08-05-2021)
De onderstaande animatie van Aanpak Ring Zuid illustreert hoe het inrijden van het spoordek precies in zijn werk gaat. Op onze livecam kunt u live meekijken (Frontier livecam).